Charlottenborgs Slott

Idag hade jag bestämt mig för att gå ut och fota, som typ alla lediga dagar. Jag visste inte vart jag skulle först, men jag slutade upp vid renässansslottet Charlottenborgs slott och hade sällskap med Sam i telefonen. ♥ Jag är så glad för jag har precis lärt mig ett nytt sätt att spara och komprimera bilder i Photoshop. Så nu blir bilderna mycket finare och mer anpassad till bloggen än innan.
 
Jag älskar slott och herrgårdar, stora som små. Slott för mig bär på någonting i form av mystik och oskrivna historier. Det finns mycket nedskrivet, men ändå så mycket oskrivet som vi aldrig kommer få veta av. Jag förundras alltid över människorna som bott där. En plats där bara en liten minioritet av människor fick bo i. Släkthistoria och arv som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Hur såg deras vardag ut? Hur levde dom? Vad åt de? Vem besökte slottet? Vilka jobbade där? 
 
Alltså känslan jag jag får när jag är påväg till ett slott. Att först åka längs en allé med träd över hundra år gamla som bevakar vägen, till att se den första glimten av slottet. Jag älskar det. Jag blir som kär på nytt och helt uppspelt. Drömmen för mig är definitivt att en dag få gifta mig i ett slott. Det skulla vara som att få vara med i en saga för en dag. 
 
 
 
Under medeltiden hette Charlottenborg tidigare Vräknebo och tillhörde Vadstena och Vreta kloster, men år 1651 blev greven Ludwig Wierich Lewenhaupt tilldelad Vräknebo, Torpa och Kråksten. Dessa tre bildades ett säteri som han sedan kallade för Charlottenborgs Slott, tillängad sin unga hustru och grevinna, Charlotte Susanne Marie von Hohenlohe-Neuenstein und Gleichen. (Långt namn..) 
 
Herrgården som är uppbyggd i sten uppfördes år 1662 av Ludvig. En större ombyggnad ägde rum i slutet av 1700-talet men delar av byggnaden från 1600-talet går fortfarande att hitta. Idag ägs Charlottenborgs Slott  av Motala kommun och är numera ett museum. 
 
Det sägs att det spökar i slottet, att grevinnan Charlotte stod i köket i 3 års tid efter sin död i väntan på hennes man, så de skulle kunna begravas samtidigt. Det rummet sägs vara det mest hemsökta rummet av dom alla. Hon kallas för Vita frun och finns avbildad i ett glasfönster av Carl Erik Törner. I källaren ska det också finnas ett valv som varit oöppnat i flera år där det sägs att ryska krigsfångar finns inmurade i källaren. 
 
 
 
 
 
Upp