Lämna komfortzonen

Varje utlandsresa har gett mig perspektiv på världen som i sin tur har gett mig bättre förståelse för andra människor. Jag skulle faktiskt våga säga att människor som inte reser och tar del av andra kulturer är ganska isolerade. De ser nästan bara från ett perspektiv, och det skrämmer mig ibland.
 
Man tvingas till att lämna komfortzonen och ta initiativ på egen hand vilket är väldigt lärorikt. Världen är ett motiv och ju fler länder man besöker, desto fler perspektiv samlar man på sig. Det är som att man får med sig nya glasögon efter varje plats, som du kan ta på dig och se världen genom olika perspektiv. Därav ökar förståelsen för andra kulturer och människor. Det fina med resor är att man möter så otroligt många människor med intressanta personligheter som bär en livshistoria både lik och olik din egen. Det tycker jag är jätteintressant att lyssna och ta del av.
 
Det första jag lärde mig under språkresan var; när det går helt fel så löser det sig alltid till slut. Lösningen finner man genom sig själv, inte genom någon annan. Man kommer också att märka att man tar så mycket för givet, allt från mat på bordet till människor. Det kommer göra att man uppskattar saker och ting så mycket mer. Tiden blir mer värdefull. 
 
Har man en gång fått smak på världen blir det som en drog. Man vill ha mer, se mer, upptäcka mer och träffa nya människor. Vilket gör att man inte kommer vilja vara kvar i sitt bo länge till. Jag har mött många människor som vill åka iväg men inte vågar, vilket är synd. De har inte tagit klivet ut från boet och gömmer sig bakom ursäkter. De går miste om så mycket.
 
Jag vet att världen är stor och farlig, men världen erbjuder så mycket fint också.
Vill inte du också ta del av det? Upptäck världen medans du kan. Du är fri.
 

Anklagad för stöld

I Nya Zeeland blev jag anklagad för stöld när jag var inne i en maskeradbutik.. När jag efter en stund skulle gå ut genom dörren som var larmad, timade en tjej i min ålder in tiden och gick ut samtidigt som mig. Larmet gick på och hon sprang all världens. Där står jag. I mitten mellan två larm som pep äckligt högt med allas blickar vända mot mig. Jag kunde dessvärre inte säga något. Jag fick inte fram ett enda ord och min engelska låste sig helt. Jag stod bara där som en staty på fel plats. Orörlig, stel och blek.
 
Kassörskan gick argt fram till mig och sa give me your bag. Jag räckte fram väskan försiktigt och hon drog tag i den snabbt och argt. Hon kollade igenom hela min väska samt mina shopping-kassar men givetvis fann hon inget. Jag kände mig så förödmjukad. Jag skulle aldrig sjunka så lågt och stjäla något. Men det kan väl inte dem veta heller. Då kom ett äldre par fram och sa att de de anade tjejen innan mig hade tagit något. Kassörskan tittade på mig med en blick som sa förlåt med en blick av skam. Hon bad om ursäkt och lät mig gå.
 

Min observation

 
 
• Nya Zeelands arbetsförmedling är väldigt framåt och peppande. De blandar föreläsningarna med olika resetips, tips på festivaler och andra nöjen, samt så engagerar dem kvällar med olika aktiviteter. Det får en att verkligen vilja hitta ett jobb för att kunna ha kul och upptäcka landet.
 
• Det verkar vara helt okej att skejta bredvid bilarna mitt i trafiken och detsamma med att cykla. Det är egentligen helt galet, för att det är barn i 10 - 14 års åldern som åker skejtboard mitt i vägarna och korsningar mellan bilarna. 
 
• Människorna är klädda ganska slappt och fritt. #beach #fashion
 
• Jag mötte den första personen som frågade om jag var en mixed race. Just på grund av mitt exotiska utseende som folk kallar det. Han jobbade som städare på hotellet jag bodde i. Han sade också att han tyckte att svenska var ett jättefint språk och att det lät så fint när vi småpratar med varandra. Det låter som ni sjunger när ni pratar med varandra sade han till mig.
 
 
 
• Trafikljusen för gångare visar en sekundräknare vilket är väldigt bra, då hinner man räkna ut som man hinner ta sig över eller inte. Man har runt 27 sekunder på sig (korsingarna är stora och breda).
 
• När man kommer in i en butik så frågar de anställda alltid how are you eller what have you been up to vilket jag trodde det var som how do you do alltså en fras som man inte direkt svarar på. Men det var fel, man ska faktiskt svara. Det blev ju lite awkwarda moments i början när jag inte förstod det.
 
• Det var reklam överallt på The Hobbit när jag var där.
 
• Att handla i Nya Zeeland är faktiskt inte så billigt. Det gäller både mat och kläder. Med tanke på att landet är ett örike som ligger ganska långt ut i havet från land blir exporteringen av varor längre och mycket dyrare. Frukt och sallad är ganska dyrt även fast det kommer från dem själva.
 
Upp